Süleyman Çelebi’nin Vefatının 600. Yılı Münasebetiyle Fakültemizde Konferans Düzenlendi

Haber Tarihi :   06.10.2022

 

2022 yılının “Süleyman Çelebi” yılı olarak belirlenmesi münasebetiyle Fakültemizde “Süleyman Çelebi ve Vesiletü’n-Necât Adlı Mevlid-i Şerif’i” konulu konferans düzenlendi.

Fakültemiz Konferans Salonunda düzenlenen programa Dekanımız, Dekan Yardımcılarımız, öğretim üyelerimiz ve öğrencilerimiz katıldı. Kur’ân-ı Kerim tilavetiyle başlayan program, Dekanımız Prof. Dr. Ömer Aslan’ın selamlama konuşmasıyla ve Fakültemiz öğretim üyelerinden Doç. Dr. Fatih Ramazan Süer’in sunumuyla devam etti.

 Öğretim üyemiz, Türk edebiyatında Hz. Muhammed ile alakalı edebî türlere değinip edebiyatımızın bu konuda hiçbir millette görülmeyen bir zenginliğe sahip olduğunu ve bu zenginliğin en kıymetli ögelerinden birinin de Süleyman Çelebi’nin Vesiletü’n-Necât adlı eserinin olduğunu belirtti.  Konuşmasının devamında Doç. Dr. Süer; “Vesiletü’n-Necât, Türk edebiyatının ilk müstakil mevlididir. Bu eşsiz eser, bugün itibariyle sayıları 200 civarı olan Türkçe mevlidlerin ilham kaynağıdır. Süleyman Çelebi bu eserini Hz. Muhammed’in Allah katındaki değerini ve diğer peygamberlerden üstün olduğunu göstermek amacıyla kaleme almıştır. Vesiletü’n-Necât, Anadolu coğrafyası başta olmak üzere Osmanlı Devleti’nin hüküm sürdüğü pek çok coğrafyaya ulaşmış bir başyapıttır. Bu başyapıt, necip milletimiz tarafından çok beğenilmiş ve benimsenmiş doğum, ölüm, düğün, bayram gibi normal bir günün dışındaki bütün özel günlerde çeşitli törenler tertip edilerek okunulagelmiştir.” dedi.

Program, Dekanımız Prof. Dr. Ömer Aslan’ın öğretim üyemize teşekkür belgesi takdimiyle son buldu.

Yukarı