"İsa Tanrı mı İnsan mı?" Konferansı yapıldı.

Başlama Tarihi :   14.12.2016 Bitiş Tarihi :   28.02.2017

 

İlahiyat akademi konferansları serisinde bu hafta Dinler Tarihi öğretim üyemiz Doç. Dr. D. Ali Aykıt Hz. İsa etrafındaki tartışmalarını İslamiyet ve Hristiyanlık açısından değerlendirdi. Kişisel kanaatini Hz. İsa'nın tıpkı z. Musa gibi Yahudilere gönderilmiş bir peygamber olduğu yönünde ifade eden Aykıt, Hz. İsa'nın Yahudi Kaynaklarında hiç geçmediğini Hristiyanlığın tarihsel kaynaklarında da yer almadığını dini bir figür olarak ortaya çıktığını ifade etti. Hz. İsa'nın Hristiyanlık ve İslamiyet kaynaklarında bakire Meryem'den babasız olarak doğduğunu ancak Hristiyan kaynaklarında hem Hz. Meryem'in Yusuf ile nişanlı geçtiğini hemde kardelerinin olduğunu dile getirdi. Kuranı Kerimde kesinlikle böyle bir bilginin yer almadığını ifade etti. Kuranı Kerime göre Hz. İsa kendisine nübüvvet ve kitap verilmiş beşer bir peygamberdir. Hristiyan kaynaklarında ise tarihsel olarak hiç bir kayıt yokken dini açıdan II. yüzyıldan sonra Tanrısallaştırıldığını ifade etti.
Aykıt Kuranı Kerimde ki Hz. İsa ile ilgili ayetlerin farklı meallerden çevirilerini sunarak mela farklılıklarını ortaya koydu.
Son tahlilde Aykıt, Hristiyanlığın amentüsü ve Kuranı Kerimde ki İhlas suresini kıyaslayarak Hristiyanlar her ne kadar İsa'yı Tanrısallaştırsalarda İslam göre tek olan, her şeyin ona muhtaç olduğu doğmamış ve doğrulmamış ve denginin olmadığı tek ilah olanın sadece Allah olduğunu dile getirdi.

Konferansa yoğun bir katılım oldu. Katılımcıların hepsine teşekkür ediyoruz.

 

Yukarı